Дата: 15.06.2012
Коментатори: Bobby Angel & MCUPS

Slammiversary беше най-доброто PPV на TNA от началото на годината

Bobby Angel
Fact: Slammiversary беше черешката на тортата. Юбилейното PPV на TNA ме накара да се почувствам още веднъж силен фен на тази компания!
10 години TNA! Уау, кога минаха…
Всъщност цялата история на TNA в последните седмици се въртеше около IMPACT-а, който започна да се излъчва Live, и не отделиха достатъчно внимание на Slammiversary. Ако го бяха направили, беше напълно възможно да се превърне в най-доброто PPV на компанията от 3 години насам.
TNA дадоха на WWE Flair – нещо което WWE така или иначе притежават от 2001, и нещо което Vince ще вземе отново това лято, но WWE дадоха на TNA нещо което по мое виждане те никога повече няма да имат – Christian Cage!
Определено в цялото PPV имаше напрежение, Hall Of Fame, Christian Cage, World Title Match, Tag Title Match, Aries vs Joe… Наистина добър подбор на събития и мачове за празнично шоу!
Не мога да отрека че Slammiversary си имаше и слабите моменти, но те не бяха много.
Истината е, че ден преди IMPACT WRESTLING гледах едно PPV от 2009, където Hernandez беше в Main Event-а. Май беше No Surrender 2009… Та се замислих, абе тоя човек има много потенциал, бяха започнали да го издигат, но го закопаха твърде бързо и дълбоко. И хоп – на следващия ден Supermax беше обявен за Slammiversary. Това ме накара да си мисля че TNA отново вървят в правилна насока.
Юбилейното PPV си беше радост за мен. Истинско шоу на TNA! Радвам че тази компания успя да доживее 10 години! ЧРД TNA!

MCUPS
Fiction: Сложно е да се каже дали беше най-доброто PPV за годината, но определено беше най-доброто PPV за TNA тази година.
Fact: Определно това PPV направи доста за TNA от гледна точка на това, че драунаха допълнително интерес към компанията си с разширението си на ревеню последно време и това, че вече 10 години са на пазара. Не е малко като за компания на която не даваха и 2 седмици, а те издържаха 10 години.
Шоуто като цяло беше изградено много добре, дори беше значително по-добро от WWE PPV последно време, имаше от всичко по малко. Солиден опенър направиха Aries и Joe за мач в последния момент сложен в карда беше повече от перфектен, и двамата показа че не са хора Filler-и за последният момент, а истински майн-евент звезди. Все пак да си припомним друг факт – Joe е единствения TNA Homegrown талант където е участвал в топ паричните драу PPV-та на компанията, тоест шоутата където са допринесли най-голяма парична печалба от продажби (Buyrate). Aries от друга страна беше един от парвите участници преди 10 години в Tough Enough, и беше елиминиран много рано, и дори Патерсън му бил казал че никога няма да бъде кечист и да стигне до някъде. Aries показа точно обратното, след като стана интернационална звезда и спечели няколко титли на инди сцената, след което отиде в TNA, но първият път беше с неуспешен гимик като Austin Star. След това Aries беше разочарован и се върна в ROH с гимика си „The Greatest Man Allive“. TNA отново видяха суперстардум в него и подписаха. Очаквам големи неща от него.
Така, другите последвали неща в PPV-то бяха филъри за да може тълпата да не се измори от викане и да има глас за главните мачове. В индустрията наричаме това Break-Off.
Следващото важно нещо беше прекъсването на Streak-a на Crimson! Време му беше на това момче да се махне това нещо от главата си, за да може да тръгне нагоре по пътеката на майн-евент хийл. Малко известен факт е, че Joker гимика на Sting e дефакто идея на Crimson, с която е имал намерение да дебютира в TNA, а дори на Tryout записа си за TNA е бил с този гимик, но талънт скаута на TNA искал да се подмаже на Sting и му е предложил тази идея за нов Package на гимика му.
Дори Crimson e искал да ги съди, за това TNA му обещали Push за да не ги съди.
Радвам се че Сторм прекрати Streak-a, беше доста добър бууст към бъдещата му титла, надявам се нещата минат един пълен кръг, и да вземе титлата от Roode на Bound For Glory. Така и TNA ще имат нов топ Babyface, хем ще имат затвърден топ Heel в лицето нa Roode.
Sting в HOF беше доста емоционално и да той го заслужава, ако не за друго основната причина на първо време където Spyke TB подписаха тв сделка с TNA беше уговорката да имат Sting.
Мача за таг титлите открадна вечерта! Определено тия знаят какво правят на ринга, много добър тайминг на мача, перфектни спотове, фюда ще продължи със сигурност. Няма какво друго да се каже за мача, заслужени 4 и 1/2 звезди, всички от Figure Four бяхме съгласни с това. Перфектен мач.
Много добър психологически майн-евент! Още една идея да путнат Roode овър, въпреки че спечели, Sting имаше последната дума, което беше бенефисно и за двамата.
В обобщение – много добро PPV, Two Thumbs Up, както се казва.

TNA нямат добра подредба на карда

Bobby Angel
Fiction: Не виждам проблем при подреждането на карда, особено на TNA!
Това по принцип за мен не е чак толкова сериозен проблем, освен ако не става въпрос за омаловажаване на някоя титла, но в TNA се забелязва тенденция за увеличаването на вниманието към титлите, а не обратното!
В TNA правят подбор на мачовете и ги класифицират по правилния начин. Това е моето виждане.
Компанията има само един проблем при мачовете – никога не започват букинга за PPV навреме. Винаги закъсняват!

MCUPS
Fiction: Никоя компания няма правилна подредба на карда! Всички имат идея как да подредят карда, но никъде не се следва изцяло.
Fact: До преди 2 месеца компанията имаше сериозен проблем. Това даже последните 2-3 години от появата на дядо Хоган беше най-сериозният им проблем!
Прекалено много чести търнове на кечисти, едната седмица един е Babyface, на другата е Heel. Това объркваше феновете и нямаше смисъл.
В много случаи сторилайните не бяха последователни, имаше прекалено много енгъли, където не следваха естественият си ход, което караше талантите да изглеждат некадърни, и някак си беше невъзможно талант да стане овър заради тази каша.
Последните 5-6 седмици това се подобри! Нещата се забавиха, компанията започна да произвежда нови таланти, няма 1000 сторилайна наблъскани в едно шоу, нещата са последователни, стратегически и обмислени. Образите следват тяхното естествено развитие без да се бърза.
Downcard-a изглежда повече от добре, майн-евент сцената е ясно установена, всяка титла има значение, благодарение на новите букинг концепции, въпреки че едната от тях беше крадена от ROH, ама кво да се прави, все пак е кеч индустрия – всеки краде идеи от някъде, няма как!
В заключение мога да кажа че определено карда като структура имаше проблеми, но последно време това се промени драстично.

След WrestleMania WWE затъват все повече

Bobby Angel
Fact: Трябва да си сляп за да не го видиш!
WrestleMania XXVIII – грандиозното шоу на годината! Всичко на ‘Mania беше ОК, но след това…
Появи се Brock Lesnar! Оказа се че той е в WWE само за няколко появи, което е ярък признак за упадъка на дадена компания. Когато сключиш договор с някой, който да ти се появява 3-4 пъти годишно в програмата за да вдига рейтинга, значи си яко закъсал и не можаш да се справиш сам!
Започна поредната скучна серия от мачове на Punk и Danielson! Не мога да разбера WWE не разбраха ли колко са омръзнали тия двамата да се бият един срещу друг! Говорил съм достатъчно по темата, така че няма да я „дъвча“ пак!
Кечисти бяха отсранявани или се контузваха тежко! Jericho бе шитнат за нещо, което се прави за забавление на публиката от 20 години в този спорт! Orton се помпи с хапове, но го хванаха и му биха шута, може би завинаги! Mysterio също бе хванат в злоупотреба с медикаменти. Del Rio и Truth се контузиха тежко и в момента нямат участия… И т.н.
Забелязвате ли каква дълга отрицателна ретроспекция направих за последните 2 месеца?!? Това е трагедия!
Историята на Cena vs Laurinaitis/Tensai/Show е мега скучна и отвратителна. Не може да се гледа, но я тикат в Main Event-а, защото Cena не може да е по-надолу в Mid Carda. Тоя Sheamus прави някакъв скучен рейн с World Championship… Абе зле е работата!
Чудя се как Vinnie Mac и Paul Levesque (a.k.a. Трите Хаша) ще изтикат тая компания от лайната в които затъва всеки изминал ден?!? Моето мнение е, че те се надяват на някакъв летен сторилайн и на няколко дъртаци които ще се завърнат на 1000-ия RAW! Но това само ще влоши положението, тъй като и феновете ще им бият шута!
Трудно е за описване как с всеки изминал момент WWE губят блясъка си на кеч компания! Не мога да разбера толкова ли е трудно да осъзнаят къде са, какво правят и докъде ще докарат цялата компания….

MCUPS
Ficiton: WWE никога няма да затънат толкова, добре са си изиграли картите, че буквално са световна сила и няма как да бъдат свалени от трона си.
Fact: Последно време наистина WWE имат проблеми от гледна точка на това, че не знаят как да си градят шоутата правилно, и не знаят как да си поставят талантите в правилната позиция, което донякъде се дължи на многото задкулисна политика, прекалено много играчи, прекалено много интриги и много егота.
Това малко или много се отразява на продукта, но те винаги са готови да изскочат от дупката когато това е необходимо! Лошото в наши дни е, че сценаристите си мислят че познават образите на кечистите по-добре от самите тях, и в много случаи когато слушаме промо, дефакто разбираме, че то е яко написано буква по буква, и че кечистите не го казват от себе си, а това определено влияе на продукта!

Малките Indy компании са заплашени от фалит

Bobby Angel
Fact/Fiction: Това е един от малкото случаи в които нямам еднозначен отговор!
Зависи за кои компании говорим! Ако става въпрос за ROH, JCW, NWA и CHIKARA, те ще оцелеят със сигурност!
Макар и в България да не да популярни, малките Indy компании правят много по-качествен продукт от WWE например.
Чудно ми е дали има човек във форума (освен MCUPS, за който знам че е мега кеч маниак) който да е гледал JCW… Тази компания съществува от 1999, повече от ROH и TNA, а през нея са минали безброй легенди на кеча. Сигурен съм обаче че в България няма повече от 15 човека които да са гледали техни шоута, и да са се интересували какво правят.
Естествено има и по-малки кеч компании които се задържат от ден до пладне! Просто не всички могат да идържат на напрежението в бизнеса, а още повече не могат да буукват и да промотират правилно!
US е страна в която кеча е стил на живот! NWA беше алианса който обединяваше многобройните малки индита, и ги превръщаше в арена на големите битки. Това се промени в средата на 80-те когато злия гении Vnnie Mac направи WWF първата мега-независима кеч организация, и започна да излъчва по националните телевизии в цялата страна!
Днес ако NWA съумеят да направят това което правеха през 60-те, 70-те и 80-те, дядо Vinnie ще е в гроба с двата крака. Но тези събития, ивенти, сбирки или както искайте ги наричайте на множество компании отминаха отдвана. Причината за това са огромните егота които промоутърите изградиха, отново благодарение на McMahon!
Да и не! Някои индита ще загинат безвъзвратно, други ще останат живи и със свещ в ръка още дълги години!

MCUPS
Fiction: За съжеление не е изключено за малки инди федки, където нямат пари и букват шоута с пари от шоу за шоу, без сигурен постоянен бюджет.
Fact: Последните години се навъдиха доста малки федки, които ту се задържат, ту не. Проблема естествено е липсата на пари, липсата на спонсори, липсата на постоянство. Дори наскоро ROH загубиха ТВ сделката си, която и без това на първо време беше доста тъпа като идея, особено с наложените изисквания на HDnet, където нека се изразя така за по културно, бяха повече от нелепи. От това което чух от сигурни източници, Корнет си е скубел косата не въднъж заради наложените забрани на телевизията и договора им.
Наскоро и Gabe Sopolsky напусна ROH заради вероятно изтичане на информация, и подписа договор с Dragon Gate и ChikaraPro за които буква в момента. Там нещата са дори по-зле поради простата причина че живеят ден за ден като федерация.
Лошото от цялата работа е, че доста рекламодатели не могат да разчитат на кеч федките в наши дни и затова не инвестират пари. Плюс това PPV бизнеса в кеча като цяло не го бива, и продажбите падат много.
Не сме за съжаление вече 1997 година или 1998, когато рекламните фирми се избиваха за ТВ сделка
с кеч федка.
Различни ТВ конгломерати също не искат да рискуват с подписването на ТВ тайм слот договори, тъй като не знаят дали дефакто може да разчитат на тях при положение че дори на главните майнстрийм федки всеки ден им пада реално рейтинга.
Надявам се всичко това да се промени, и кеча да заеме своето място отново като сериозна ТВ структура.

В момента IMPACT WRESTLING е нива над RAW

Bobby Angel
Fact: По тази тема едва ли ще говоря много, тъй като това е очевАдно!
В този момент RAW е някакво мижаво шоу, тъпкано с кирливи мачове, сегменти и бакстейдж булшити!
Може да е от годините на дядо Вини, може да е от влиянието което му налага косвено Левеск. Не знам! Знам само че не гледам RAW от пролетта на 2010, защото още тогава съкваше много!
За щастие обаче има IMPACT WRESTLING! Шоу, което откакто се излъчва Live става все по-добро и по-добро!
Гледам че TNA IMPACT има здрав напредък! Радвам се за което! Казвам го не защото съм фен на TNA, а защото си е истина! Хората правят стабилни сегменти и мачове. Имат желание, имат потенциал!
На практика TNA знаят че никога няма да бъдат над WWE по рейтинг, но дават всичко от себе си с малкия си ростер, докато WWE затъват с доста голям ростер загубеняци. Тия хора едно шоу не могат да направят с активния си ростер! На тях винаги им трябва „чужд елемент“. УЖАС!

MCUPS
Fiction: Вероятно да, но зависи от гледната точка на всеки зрител индивидуално.
Fact: Последно време в TNA станаха доста промени, и лично по мое мнение те са за добро от гледна точка на това, че карда започва да се очертава като структура, нещо което беше доста сериозен проблем на компанията последно време.
В последните шоута виждаме сериозно раздвижване и еволюция на много образи и доста строрилайни, което е меко казано много добре. Компанията от дълго време не беше създавала нови звезди, но последно време и това се промени.
Шоутата са доста добре подредени, промота им не са изцяло дело на букър или сценарист, какъвто е
основният проблем на WWE. TNA в момента е нещо като леко копие на WWE най-добрите им години, от гледна точка на истории и развитие, което няма лошо, стига да не прекаляват с това.
С оглед на всичко това мога да кажа че последните 5 Импакта са значително по гледаеми от шоутата на WWE.

Сценаристите са виновни че WWE не създават нови звезди

Bobby Angel
Fact: Няма какво да му мисля! Факт си е! Безспорен факт при това!
Преди 10-15 годнини да не би младоците да идваха, и хоп на втория ден да са суперзвезди?!?
Днес самите сценаристи не могат да изграждат качетвени образи, които да „пленят“ фена и да го задържат пред екрана часове наред. Просто не могат!
Няма я харизмата, няма я смелостта за експериментиране, няма я свободата на словото и свободата на ринга! Изобщо няма нищо което да ме накара да гледам WWE!
С огромна трудност успявам да изгледам някое тяхно PPV, тъй като до края му заспивам и се събуждам по 10 пъти. А преди не беше така!
Аз не съм вътре в бизнеса за да давам оценка, но като фен забелязвам тези неща. Празнотата на думите които изразяват е жестоко потресаваща. Не мога да чуя две думи в които самите звезди да повярват, и като ги гледам в очите да не усещам че е шоу!
Ако имаше правилни сценарии може би нямаше да е така! Ако самите кечисти имаха желание да работят и да правят шоу не само за парите, а да експериментират с думи и действия щеше да е друго.
Сценаристите на WWE на чело с Vince McMahon са фактора който ме влудява! Вече 2 години не мога да гледам техни шоута, защото опитам ли се имам чувтвото че повече не ми се гледа кеч!

MCUPS
Fiction: Тук според мен монетата има 2 страни.
Fact: Последно време е повече от ясно че нещо не върви в кеча, и едно от нещата е че талантите не могат да бъдат сложени на правилните места.
Много хора твърдят че в наши дни липсват истинските гимици и че на талантите не им се дава място да се развиват, тъй като сценаристите отговарят за всяка мимика на кечиста или дума, която излиза от тяхната уста.
Факт е че след като Стефани зае главна позиция след колежа, където татко плати, почна да наема все повече сценаристи които преди това са правили комедийни шоута. Факт е че кеча е станал повече от забавен, няма е тази интрига, тази тръпка на реалност която се държеше Attitude ерата. Може би всички вие ще се съгласите с мен че може да усетите когато някой кечист по време на промо
не казва това, което дефакто иска да каже, и изглежда като робот. За пример гимиците много ограничават и не дават реална свобода. Всъщност реалният проблем е че кечистите започват да изглеждат като излезли на конвейр, един със друг са копия, няма отличими.
Преди години имаше сериозна деференциация между всички, всеки беше уникален по вид, начин на говорене, гимик ако искате. Според мен истината се крие там че по онова време букърите даваха свобода на кечисите. Не им казваха дума по дума какво да казват в промото. Най-яркият пример е Austin, когато дебютира в WWE. Кой идиот му даде гимика „Ringmaster“?!? Ясно е че Винс не беше гледал друго кеч шоу освен неговото, и не знаеше че Стив дефакто няма нужда от мениджър и тъп гимик.
Господ да благослови Корнет! Негова е била идеята да каже на Винс, нека оставим Стив да бъде себе си.
Именно тогава даден кечист става овър с феновете, и започва да драува пари, когато реалната му личност така наречената персоналити е харизматична, различна и просто бъде направена така, все едно е усилена с генератор. Тогава се путва овър талант, не с тъпи гимици от страна на сценаристите, не с пистолет
опрян до челото да казва всичко все едно е робот.
Това е моето мнение, сценаристите са добре до едно време, да дават насоки на кечистите, не да им казват кои са те всъщност! Това всеки трябва да го открие за себе си!

Реклама