Дата: 08.12.2011
Написано за: Bulgarian Wrestling Community

Статията е незавършена.


Глава I: Краят на една ера – началото на друга
През март 2001-а година, съвсем изненадващо World Wrestling Federation (WWF) купува правата над World Championship Wrestling (WCW) и наема голяма част от току-що фалиралия бранд на Extreme Championship Wrestling (ECW), което превръща компанията на Винс МакМеън в най-мощната кеч компания в света. Част от звездите на WCW и ECW не искат да подпишат с WWF, но за тях няма друга алтернатива, в този момент няма американска кеч компания която да бъде конкуренция на WWF.
В края на 2001-а бива основана World Wrestling All-Stars (WWA), с целта тя да бъде основна алтернатива пред кечистите не искащи да подпишат с WWF. В шоутата на WWA вземат участие Road Dogg, Jeff Jarrett, Lex Lugger, Sting, Bret Hart и още няколко прогонени бивши таланти от WWF. Плановете на WWA водят шоутата и PPV-тата на компанията в различни точки на света, като Австралия и Великобритания, но изключват САЩ заради огромния напън от страна на Винс МакМеън да поеме контрола над целия бизнес в Северна Америка. Това изиграва лоша шега на WWA и те не биват приемани сериозно в Щатите. Този факт не се понравя на един от големите по това време врагове на МакМеън Джеф Джерет. Той решава да вземе в свои ръце бъдещето на американския кеч, и заедно с баща си Джери Джерет и подкрепата на NWA и HealthSouth, през май 2002-а г. те основават компания на име „JSports & Entertainment“.
На 19-и юни 2002-а се излъчва първото седмично PPV с наименованието „NWA Total Nonstop Action“.
В началото на шоуто се появяват легенди на NWA, като последен излиза Ricky Stemboat държащ NWA World Heavyweight Championship. За Main Event на вечерта е обявен мач за Световния колан от вида 20 Man Battle Royal, като последните двама неизхвърлени от ринга кечисти ще продължат в Classical Wrestling мач до туш. В първите минути на шоуто се получава интересен сегмент между Jeff Jarrett, Ken Shamrock и Scott Hall. Jarrett е обявен за #1 Еnter в Battle Royal-а. Точно преди главният мач е планирано участие на американската кънтри звезда Тоби Кийт, но по време на изпълнението му Джеф Джерет го избутва от рампата. Минути по-късно именно Кийт елиминира Джерет битката. Мачът бива спечелен от Ken Shamrock, който бива коронясан като първият NWA World Champion в историята на TNA. Това се случва за пръв и последен път в неговата кариера.


Глава II: Седмичните PPV-та в TNA Asylum
В края на 2002-а HealthSouth се отказват от спонсорирането на TNA и биват заместени от Panda Energy International, които поемат пълния контрол над компанията, държейки над 70% от акциите й.
Седмичните PPV-та „NWA TNA“ набират все повече почитатели, най-вече бивши фенове на WCW и ECW, на които им е омръзнало да гледат еднообразните шоута на WWE по това време. Във второто PPV, компанията обявява мач за иновативния колан, предназначен за екстремни звезди. Коланът се нарича NWA X Divison Championship, и от много фенове се разчита като заместител на Световната титла на ECW, която вече е неактивна. Първият мач за титлата е 4 Way Double Elimination Match включващ Low Ki, Jerry Lynn, AJ Styles и Psicosis. Надмощие и победа в мача получава Styles, като по този начин става първия притежател на Х Дивизионния колан. Отборните титли на NWA също биват наети от TNA. За шампиони са коронясани AJ Styles и Jerry Lynn.
TNA бавно, но сигурно се превръща в основното и най-печелившото шоу Националния кеч алианс. Ken Shamrock предава Световната титла след загуба от Ron Killings „The Truth“ (днес по-известен като R-Truth), след което започват да се редят шампиони като Jeff Jarrett и AJ Styles. Промоцията започва да наема все повече кечисти от рода на Sean „Syxx Pac“ Waltman, Road Dogg и изненадващия дебют в TNA на Raven, който става един от главните Main Event-ери. За главен Booker е нает вече известният със контроверсиалните си идеи Vince Russo. Той става част от шоуто, взимайки участие в различни сегменти. В същото време Jeff Jarrett се утвърдява като главен Main Eventer и всемразещия Heel NWA World Champion.
TNA започва да изгражда свой собствен стил и свои собствени звезди: AJ Styles, Abyss, America Most Wanted, Low Ki и др. Това довежда до голяма популярност в САЩ и Великобритания.


Глава III: Първата годишнина
До юни 2003-а TNA успяват да задоволяват желанията на своите почитатели. Различни сегменти украсяват екстремните мачове, а стриптизьорки биват поставени да танцуват по време на целите шоута в горната част на рампата. Компанията променя логото си.
На 25-и май 2003-а г. WWA провеждат последното си PPV „The Reckoning“ в Нова Зеландия. В главния мач на вечерта Световния шампион на WWA Sting защитава своята титла срещу NWA World Champion Jeff Jarrett, мач за Unification на двата колана. Jerrett тушира Sting и става Double Champion, но титлата на WWA никога не е показвана в TNA.
Първата годишнина на промоцията бива отразена на 18-и юни 2003-а, като по време на шоуто за компанията дебютират Shane Douglas и Sting. Иконата участва за пръв път в мач на американска земя от последното шоу на WCW през март 2001-а. Main Event-ът на празничното шоу е Jeff Jarrett & Syxx Pac срещу AJ Styles & Sting.
Легендарният кечист на WCW сключва договор за 5 мача в TNA, първият на годишнината на компанията, втория срещу Jeff Jarrett за Световния колан на NWA, мач който той печели чрез дисквалификация, още един Non-Title мач срещу Jarret и отборен мач: Sting & AJ Styles срещу Jeff Jarrett и Lex Luger.
Raven бива „скалпиран“ след загуба в мач – бруталност, каквато е невиждана до този момент в Pro Wrestling средите.
След като напуска WWE, Hulk Hogan започва поредица от мачове в NJPW, но се ориентира към завръщане на американския кеч ринг. Започват уговорки между него и Panda Energy. Феновете все повече започват да се убеждават, че Hulkster ще грейне в най-скоро време в TNA. Подозренията се засилват все повече след като на пресконференция в Япония, Jeff Jarrett напада Hogan със стол и го разкървавява. Но уви. Поради ред лични причини Hulk подписва отново с WWE.


Глава IV: Краят на седмичните PPV-та и откъсване от NWA
В началото на 2004-а седмичните PPV-та NWA TNA стават досадни поради твърде честото им провеждане под тази форма. Повечето фенове предпочитат седмични TV шоута, подкрепени от 1 месечно PPV.
За да укротят почитателите си, TNA правят първия по рода си „King of the Mountain“ мач за Световната титла на NWA на 2-и юни 2004-а год. По това време шампион е Ron Killings, а в мачът са включени още Jeff Jarrett, AJ Styles, Raven и Chris Harris. Победител е Jarrett, на който след въпросния мач му излиза прозвището „The King of the Mountain“, което се използва и до днес. Той достига 7-мо място сред най-дълго задържалите се Световни шампиони на NWA в историята.
Гледаемостта на седмичните PPV-та отслабва, компанията започва да изпитва затруднения. По-късно през годината връзките между NWA и TNA отслабват, и в крайна сметка Total Nonstop Action се откъсва от National Wrestling Alliance.


Глава V: Революционният подход
Вече без подкрепата на NWA, TNA трябва да се справят сами с изграждането авторитет. Макар и вън от Алианса, компанията запазва правата над NWA World Championship, NWA X Division Championship и NWA Tag Team Championship. Това се получава в следствие на сключеният през 2002-а год. 5 годишен договор с NWA.
TNA заменят класическия квадратен ринг с шестоъгълен и започват седмично шоу на име „iMPACT!“. Договорът за излъчване на iMPACT! е със Fox Sports, а премиерата му е на 4-и юни 2004-а г. Шоуто се записва в музикалното студио на Universal в Орландо, Флорида. Първата сензация в шоуто е дебютът на бившата звезда на WWE Jeff Hardy, който се изправя срещу AJ Styles за X Division Championship.
TNA се отправят все повече към желания успех, като на 7-и ноември излъчват първото си 3 часово неделно PPV Victory Road. В главният мач на вечерта за Световната титла на NWA се бият Jeff Jarrett и Jeff Hardy в Ladder мач. За финал, дебютите си за компанията правят легендите Scott Hall, Kevin Nash и Randy „Machoman“ Savage. Това издига значително TNA.


Глава VI: По звездната стълба
2005-а започва с разочарование – Fox Sports прекъсват договора за излъчване iMPACT!. Компанията не спира провеждането му, и започва да го излъчва в официалният си сайт. Оттук започват невероятните успехи.
На PPV-то No Surrender 2005, Rhino прави „Gore“ на тогавашния NWA World Champion Raven, който печели титлата малко по-рано същата година в „King Of The Mountain“ мач на Slammiversary. Така бившия ECW World Champ дебютира на шестоъгълния ринг.
На 11-и септември на PPV-то Unbreakable, за главен мач на вечерта е обявен X Division Championship Triple Threat Match: AJ Styles срещу наскоро дошлият от ROH Samoa Joe срещу Christopher Daniels. Този сблъсък е обявен в последния момент за Main Event, като до тогава се планирало главен мач на вечерта да бъде Rhino срещу Raven за NWA Championship. Мачът за Х Дивизионната титла се превръща във „визитна картичка“ на компанията до днес.


Глава VII: Еволюцията
На 1-и октомври 2005-а Spike TV възобновяват телевизионното излъчване на iMPACT!, като това е може би най-голямата TV сделка в историята на TNA, защото само до преди месец същата телевизия излъчва WWE’s Monday Night RAW – водещото по рейтинг кеч шоу.
Във вечерта на събитето се завръща Kevin Nash, а дебюта си за компанията правят Team 3D, познати до тогава като Dudley Boyz.
На 23-и октомври се провежда PPV-то Bound For Glory, обявено за най-голямото шоу на годината. За Main Event е избран мач за NWA World Title между Jeff Jarrett и Rhino от вида Casket Match.
На следващото PPV Genesis, за компанията дебютира с Christian Cage. Той взривява публиката, присъединявайки се към отбора на Team 3D & Rhino след техния мач.
TNA стават популярни далеч извън САЩ. На Final Resolution 2006 своето невероятно завръщане към редовните мачове прави Sting. Той си партнира с Christian Cage в мач срещу Jeff Jarrett и Monty Brown. Този мач се приема много добре от публиката не само на TNA, но и на WWE. На Against All Odds Cristian Cage за пръв път в своята богата кариера печели Световна титла в тежка категория, а именно престижния колан NWA World Championship. Феновете посетили шоуто се качват на ринга да подкрепят своя нов герой.
През юни същата година, WWE решават да направят PPV на ECW (One Night Stand), с цел да рекламират новата си програмна схема, включваща шоу посветено на банкрутиралата екстремна компания. Те канят много звезди били част от оригиналния ростер на ECW, но в тяхна опозиция TNA правят шоу наречено „Hardcore War“. В него се появяват огромна част от бившите звезди на Екстремния шампионат, които оплюват WWE. Spike Dudley дори къса предложеният му договор за участие на One Night Stand, а в края на вечерта феновете пълнят ринга със столовете си и скандират обидни думи към Винс МакМеън.
TNA обявяват голям дебют за компанията, който ще разбули духовете. След завършващия мач на No Surrender 2006, Dixie Carter обявява, че компанията има официален договор с Олимпийския медалист Kurt Angle, превърнал се в мега кеч звезда в WWE през последните 6 години. На видео стената се пуска клип с Angle трениращ на шестоъгълния ринг. Официалния си дебют в TNA Angle прави на 19-и октомври в iMPACT!, правейки „Olipmic Slam“ на Samoa Joe.
Kurt е обявен за специален гост съдия на главния мач на Bound For Glory. Първият си мач за компанията той прави на 16-и ноември срещу Abyss, когото побеждава с Ankle Lock. След мача Angle бива атакуван от непобедения до момента Samoa Joe.
Ростерът на TNA през 2006 е претъпкан с невероятни таланти. А историята им тепърва започва…