Лепейки по стената си черно-бели напечатани на домашен принтер постери и сцени от филми, и отегчен от тазгодишните холивудски заглавия, се сетих за една идея, родила се в главата ми преди близо две години. Става въпрос за тази рубрика – Film Box, която исках да реализирам още в края на 2013 г., но поради едни или други причини не успях. И все пак, ето, в разгара на горещото лято, какво по хубаво за уикенда от няколко качествени филма с бира (и пуканки?) в ръка пред малкия екран вкъщи?
Днес ще ви предложа три деведесетарски класики, две от които гледах за пръв път съвсем скоро.

THE MAN WITHOUT A FACE
(Човекът без лице)

Само споменаването на Мел Гибсън е достатъчно да направи филма задължителен за гледане, още повече след като той е режисьор, продуцент и влиза в главната роля в лентата.
„Човекът без лице“ е въздействаща драма за историята на белязан от съдбата учител, претърпял тежък инцидент, при който бива лишен наполовина от външната си красота. Пренебрегван от жителите на малкия град в който живее, той открива утеха в отшелничество недалеч от океана. За изненада на всички, младия Чък Норстад му става верен приятел, натрапчиво желаейки помощта му за изпитите които му предстоят.
Самият аз останах силно очарован от продукцията, и с интерес ще я превъртам пак и пак и пак…

FOREVER YOUNG
(Вечно млад)

Още една незабравима класика с участието на Гибсън, Илайджа Ууд и Джейми Лий Къртис, сценария на Дж. Дж. Ейбрамс и музиката на Джери Голдсмит, изляза през 1992 г.
Загубил своята любима – смисълът на живота му, военния пилот Даниел Маккормик взема доброволно участие в таен експеримент, целящ запазването на човешкото тяло във времето малко преди избухването на Втората световна война. Но нещата се объркват, и вместо да бъде събуден година по-късно както му е обещано, той се озовава в 1992-ра. Културният и психически шок на пилота го карат да търси стари свои познати, но освен това открива нови приятелства в лицето на тинейджъра Мат Купър и неговата майка Клари.
Препоръчителен за всички възрасти, „Вечно млад“ е филм за преоткриването на любовта и неспирното желание за живот у човека.

THE CLIENT
(Клиентът)

Марк Суей става свидетел на самоубийството на мафиотския адвокат Джерами Клифърт! За него тази неочаквана среща ще се окаже капан от който трудно може да избяга.
Притискан от разследващите органи, влошеното здравословно състояние на брат си и „Преподобния“ Рой Фолтриг (Томи Лий Джоунс), хлапакът решава да открие защитник на правата си – адвокат Реджи Лов (Сюзън Сарандън).
Битка с престъпността, тайни, лъжи, политически амбиции и чиста проба приятелство и желание за помощ съпътстват психологическия трилър на Джоел Шумахер.
Това е филм, който ме е съпровождал през доста голяма част от живота ми. Ценен за всяка лична колекция.

Е, това беше от първия Film Box. Нека хубавото кино бъде с вас!

Реклама