Помните ли екшъните навлизащи у нас в началото и средата на 90-те? Онези, нискобюджетните, в които често главни действащи лица бяха Силвестър Сталоун, Жан-Клод Вад Дам, Долф Лундгрен, Майкъл Дудикоф, Чък Норис и още няколко корави копелета. Те достигаха до нас благодарение на издателска къща Мулти Видео Център и всички бяха дублирани на български.
Продуценти на много от тези експлозивни ленти са израелците Менахем Голан и Йоран Глобус, чиято компания носеше името Cannon Group. Десетилетие преди в България да се докоснем до техните взривяващи филми, в САЩ те вече са се превърнали в култ, а милиони зрители очакват новите им предложения пред големите и малки екрани.
Миналата година излезе документалнoто DVD Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films, доказващо за кой ли път, че не е задължително да влагаш космически суми в продукциите си за да оставят те незаличим отпечатък в историята на киното. И тъй като днешните филми представляват една голяма празна реклама, високоплатени актьори, непоносими CGI ефекти и изгнил сюжет, реших да ви предложа десетте най-добри заглавия на Cannon в пълния им блясък.
Затъмняваме залата. 5,4,3,2…

MISSING IN ACTION (1984)

Режисьор: Джоузеф Зито
Сценарист: Джеймс Брънър
Музика: Джей Чатауей
Участват: Чъй Норис, М. Емет Уолш, Леонор Касдорф, Джеймс Хонг, Дейвид Трес и др.
Резюме: Джеймс Брадок (Чък Норис) е „изчезнал по време на акция“, преживял и видял неща, които никой друг не е. Завърнал се у дома, той е преследван от кошмари и ужасите на войната. Опитвайки се да забрави всичко, Брадок е повикан от правителството да отиде на секретна мисия във Виетнам за спасяване на американски военопленници. Той е единствения шанс на хората изтезавани там, мястото което се мъчи толкова време да забрави!

COBRA (1986)

Режисьор: Джордж Косматос
Сценарист: Силвестър Сталоун
Музика: Силвестър Ливей
Участват: Силвестър Сталоун, Бриджит Нилсен, Рени Сантони, Андрю Робинсън, Брайън Томпсън и др.
Резюме: Сериен убиец е по следите на красива млада жена (Бриджит Нилсен), която е единствената успяла да го види и да се измъкне жива. За закрилник и е пратен лейтенант Кобрети (Силвестър Сталоун), носещ прякора Кобра. Готов да защити невинната красавица, Кобра е готов на всичко, за да хване и премахне маниака убиец. Скоро обаче разбира, че убиецът не е един, ами цяла армия от психари на мотори, които трябва да бъдат спряни и Кобра е единственият човек, който може да се справи с тази тежка задача.

THE HITMAN (1991)

Режисьор: Аарон Норис
Сценаристи: Дон Кармъди, Робърт Джофрион, Гелън Томпсън
Музика: Джоел Дироуин
Участват: Чък Норис, Майкъл Паркс, Ал Уаксмън, Алберта Уотсън, Салим Грант и др.
Резюме: След преживелия си опит, с неговия бивш съдружник, Клиф Гарет (Чък Норис) се зарича да отмъсти на онези, които са го ощетили, и става наемен убиец под прикритие. Той работи за да спечели доверието, необходимо му, за да бъде приет от Сиатълска контрабанда на подземния свят, и преди всичко за да го вземат от вътре.

AMERICAN NINJA (1985)

Режисьор: Сам Фърстенбърг
Сценаристи: Пол де Милче, Гидиън Амир, Ави Клейнбърг
Музика: Майкъл Лин
Участват: Майкъл Дудикоф, Стив Джеймс, Джуди Арсън, Тадаши Ямашита, Джон Фуджиока и др.
Резюме: Джо (Майкъл Дудикоф) е войник в американската армия. Той е имал тежко детство, което бледо си спомня, но от което знае и владее перфектно бойни изкуства. Скоро Джо разбира че в казармата стават страни неща и има голяма корупция. Сержантът прави мръсни сделки с оръжия с престъпен нарко бос, който има армия от нинджи убийци, които събират пратките и убиват всеки, който се изпречи на пътя им. Застанал на пътя им и спасил красивата дъщеря на генерала – Патриша, Джо става мишена за армията нинджи, които погват него и Патриша, защото те са единствените двама, които могат да разобличат и спрат тази смъртоносна заплаха.

KICKBOXER (1989)

Режисьор: Марк Дисал
Сценаристи: Глен Брус, Жан-Клод Ван Дам
Музика: Пол Херцог
Участват: Жан-Клод Ван Дам, Денис Алексио, Денис Чан, Рошел Асхана, Мичел Киси и др.
Резюме: Когато американския шампион по кикбокс Ерик Слоун е осакатен на ринга от подлия Тонг По, неговия по-млад брат Кърт (Ван Дам) желае отмъщение. Но за да победи Тонг По Кърт трябва да изучи бойното изкуство „муай тай“, което го запознава с майстора Зиан Чао. Благодарение на нетрадиционния начин на трениране Кърт става експерт в кикбокса. Но дали ще е достатъчно добър за да победи Тонг По.

OVER THE TOP (1987)

Режисьор: Менахем Голан
Сценаристи: Стайрлинг Силифант, Силвестър Сталоун
Музика: Джорджио Мородер
Участват: Силвестър Сталоун, Робърт Лоджа, Сюзън Блейкли, Крис Макарти, Дейвид Менденхал и др.
Резюме: Разделен от сина си и жена си отдавна заради кума му, Линкън Хоук (Сталоун) е шофьор на камион превозващ товари от град в град. Опитвайки се да се сближи със сина си, той отива да го вземе от военната академия и закара в къщи. Следват драматични, забавни и напрегнати моменти, през които бащата и синът ще минат по път, по който ще се сближат и ще открият близостта си и любовта си като баща и син. Невероятен филм на Сталоун. Във филма звездата страхотно изиграва драматичната роля на борец, който се опитва да спечели шампионата по канадска борба и баща, който се опитва да спечели любовта на своя син…

RUNAWAY TRAIN (1985)

Режисьор: Андрей Кончаловски
Сценаристи: Джордже Милевич, Пол Зиндел, Едуард Бънкър
Музика: Тревър Джоунс
Участват: Джон Войт, Ерик Робъртс, Ребека Ди Морни, Кайл Хефнър, Дани Трехо и др.
Резюме: Руският режисьор Андрей Кончаловски (Танго и Кеш), в своя втори американски филм, създава може би единствения философски екшън в историята на Холивуд. Джон Войт и Ерик Робъртс бяха номинирани за „Оскар“ за невероятните си изпълнения.
Двама престъпници Мани и Бък, които бягат от затвора в ледената пустош на Американския Североизток, се оказват на борда на излязъл от контрол товарен влак.
3 номинации за „Оскар“ – за най-добър актьор на Джон Войт, поддържащ актьор на Ерик Робъртс, монтаж.
Награда „Златен глобус“ – най-добър актьор в драма за Джон Войт.

BLOODSPORT (1988)

Режисьор: Нют Арнолд
Сценаристи: Кристофър Косби, Мел Фрайдман, Шелдън Летич
Музика: Пол Херцог
Участват: Жан-Клод Ван Дам, Доналд Гиб, Лиа Айрес, Боло Йенг, Форест Уитъкър и др.
Резюме: На смъртния одър на учителя си, Франк Дюкс (Ван Дам) се заклева да участва в Кумите, най-трудният турнир по бойни изкуства в света, който се провежда тайно на всеки пет години.
И въпреки че използва всички придобити умения и побеждава множество смъртоносни опоненти, скоро Франк открива, че цената на победата може да бъде много по-голяма, отколкото си е представял.

THE DELTA FORCE (1986)

Режисьор: Менахем Голан
Сценаристи: Джеймс Брънър, Менахем Голан
Музика: Алън Силвестри
Участват: Чък Норис, Лий Марвин, Стив Джеймс, Робърт Форстър, Ким Делейни и др.
Резюме: Те не преговарят с терористи… те ги взривяват!
Полет 707 от Атина до Ню Йорк е отвлечен от група зловещи терористи. Отряд Делта форс трябва ги спре.

AMERICAN CYBORG: STEEL WARRIOR (1993)

Режисьор: Боаз Дейвидсън
Сценаристи: Бил Кроунс, Боаз Дейвидсън
Музика: Блейк Лейх
Участват: Джо Лара, Никол Хенсън, Джон Сейнт Райън, Ури Гавриел, Хелън Лесник и др.
Резюме: След ядрената война хората са стерилни и управлявани от изкуствен интелект – жестоки киборги. Киборгите се опитват да унищожат малкото останали хора. Само една жена е в състояние да даде живот на дете, като по този начин ще се спаси човечеството. Преследвана от безмилостна машина за убиване тя може да разчита само на един човек да я спаси.

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK   ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ В TWITTER

Реклама