В Секулово нещо гори… отскоро. Искрата на новата надежда подпали мокрите от проливен дъжд разпалки в душите на хората. Дим обхвана цяло село. Мирише познато, като кумин в студен ден – мирише на топлина.

Онези, които дойдоха миналата събота в Секулово знаят за какво говоря.
На 15-ти октомври празнувахме 340 години Секулово. Дори някои местни оспорваха възрастта на селото, но е доказан факт с писмо от Националната библиотека, че то е регистрирано за пръв път в Османската империя през 1676 година. Празникът беше сбъдната мечта за учителката Недка Стоянова. Именно тя ни подсети за годишнината, а чрез мен идеята достигна до председателя на местното читалище Николай Илиев. Той пък е ентусиаст търсещ развитие, затова ми даде сто процента свобода на мисъл и действие. И така, в продължение на няколко месеца се работи здраво.

Когато денят настъпи, над 500 души дали своите най-живи години за селото, но в последствие потърсили по-добри дни някъде другаде се завърнаха вкупом за да отдадат почит пред историята на Секулово.

Открихме първият паметник правен някога тук. Чествахме за пръв път годишнина. Събрахме се както никога заедно, без разделение, без значение от етнос, религия и неразбирателства по между ни. Хванахме се на хоро и разтресохме земята.

Беше желано. Беше красиво. Беше истинско. Заслужаваше си!
Доказахме заедно, че в Секулово има достойнство, което не умира!

Поклон пред Недка Стоянова, жените от ЖВГ при читалището, Магдалена Иванова, Пенко Пенков, Петранка Георгиева, специално пред Николай Илиев и всички, които не мога да изброя поименно, но дадоха нещо за 340-тата годишнина. Без вас щях да съм дърво без корен. Благодаря ви!

На 7-ми ноемрви излиза DVD „340 години Секулово: Дойстойнство, което не умира“. То ще включва цялото празнично събитие, плюс снимки и екстра промо материали. Цената му ще бъде 5.50 лв., а поръчки за закупуване вече се приемат на имейл thebobbyangel@mail.com

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK   ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ В TWITTER

Реклама