И тази година на Бъдни вечер с дружината обходихме къщите на добри стопани. Бях коледар. Местният репертоар включва четири тематични песни и молитва за опяване на кравай/пита. Жалко, но християните тук поднасящи ни традиционна коледна погача стават все по-малко, много от тях напуснаха този свят през 2016-та. Затова разгледах няколко рецепти, комбинирах най-доброто от тях, и помолих майка ми (неповторим кулинар) да се заеме с приготвянето на домашна пита. Получи се невероятна! Кръщавам я „Ангел“, на името на баща ми, с пожелание за повече здраве и усмивки по лицето му в продължително бъдеще.
Весели празници!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
– 550 гр. брашно
– 1 кубче прясна мая за хляб
– 1 ч.ч. вода
– 1 ч.л. сол
– 300 гр. кисело мляко
– 3 яйца (едното за намазване)
– олио
– 100 гр. масло
– 650 гр. сирене
– сусам (за поръсване)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се смесва с водата, киселото мляко, две яйца и солта. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса, след което се дели на три части. Всяка част се разточва, колкото големината на тавата, в която ще се пече. Тавата се намазва с олио и се слага първата кора. Маже се с масло и се поръсва обилно с натрошено сирене. Поставя се втората кора, пак се намазва с масло и се поръсва със сирене, а третата кора се намазва само с жълтък.
Питата се реже на 10 или повече части, като може да се остави малък кръг в средата. Всяка част се усуква. Оставя се да втасва добре, поръсва се със сусам и се пече.
По желание може да се добави паричка в едно от парчетата.

ВИЖ ОЩЕ: КОЛЕДНИ СЛАДКИ „МИДИЧКИ“

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK   ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ В TWITTER

Реклама