ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РБ
И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ГЕРБ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми г-н Борисов,

Обръщам се към Вас в качеството Ви на Министър-председател на Република България и Председател на политическа партия ГЕРБ, с необходимост да Ви уведомя за случващите се събития в село Секулово, провокирани от несъобразените действия от страна на кмета на селото Невзад Ибрям – издигнат за заемания към момента пост от ГЕРБ.

По-рано тази година в качеството ми на читалищен секретар в НЧ „Хр. Ботев – 1941” започнах работа по фестивал с името “Enigma Rock”, който да обедини на една сцена десет от най-добрите български групи в музикалните жанрове блус, рок, пънк и метъл. Решението за провеждането на събитието се взе по време на сесия на Управителния съвет на читалището, на която не присъства само един от членовете му – Невзад Ибрям. С напредване реализацията на проекта, Ибрям започна да подклажда провокации на етническа основа сред местните жители, а по-късно уведомил районно управление на МВР в гр. Дулово за недоказани опасения от саморазправа между гостуващи мото клубове, музиканти и фенове.
На 28 август 2017 г., само дни преди Enigma Rock да се състои, на организаторите, в частност НЧ „Хр. Ботев – 1941” ни беше предадено уведомително писмо от полицейските структури в Дулово, гласящо следното:

„По-голямата част от жителите на с. Секулово са от ромски произход. Това фактическо положение, както и предвидения нетрадиционен за културата на ромския етнос вид музикални изпълнения, създават предпоставки за извършване провокационни действия на етническа основа, които е възможно за прерастнат в масови нарушения на обществения ред.“
Предвид гореизложеното, необходимо е да се промени мястото на провеждане на организираното мероприятие”.

Не знам дали само на мен, или има и други притеснени, но посочените доводи за отмяна на културно-масово събитие от широк интернационален мащаб, каквото е Enigma Rock звучат стряскащо и дискриминиращо.
С разрешение от кмета на Община Дулово д-р Юксел Ахмед (също издигнат от ГЕРБ), фестивалът се състоя със страхотен успех. Пред сцената в изблик на радост и задоволство скачаха лица от всички етноси, най-вече цигански. Но тоталитарното поведение на Невзад Ибрям не го спря да каже на живо в национален ефир относно рок музиката, че тя „няма почва в Секулово”.

Нима музката има етнос? Нима изкуството има етнос?

Преди години настоящият кмет (Ибрям) действа по същия начин спрямо организиран от нас концерт за Курбан Байрям в читалището, и пред група мюсюлмани заявил, че трябва да се срамуват от факта, че българи правят празника.

Е, г-н Борисов, не се ли създава изкуствено разделение на живеещите иначе мирно хора в Секулово? Не са ли действията на Ибрям подсъдими? Не трябва ли да се сезира Комисията за защита от дискриминацията?

ГЕРБ доказа през годините, че е партия на стабилност и национално обединение. Невзад Ибрям е кадър на ГЕРБ. Смятам, че ръководената от Вас партия в управляваната от Вас държава трябва да свали доверието си от настоящия кмет на Секулово, и незабавно да започне процес по отстраняването му от длъжност. Просто така е редно. Просто така действа Демокрацията.

С уважение,
Боби Ейнджъл.

Реклама