Автор: Светозар Христов

Коледа – добър и не толкова добър празник!
Принципно Коледа е взаимстван от езичниците, а по-късно постепенно станал и християнски, като едва ли това е истинската дата за рождество. Иначе е свързан със слънцестоенето или нещо подобно, забравих… Чествал се е с оргии, Дядо ви Коледа още го е нямало, но принципно за мен тва е най-мързеливия мъж на планетата – бачка само един ден и една нощ. Червеният му костюм води началото си мисля от първите години на XX-и век от „Кока Кола“, които превръщат Коледа в един консуматорски празник. Яж, пий, сери! Ако може и „Кока Кола“…
Определено това не е добър ден за някои видове животни, като прасета и пуйки например. Те също празнуват Коледа, но някакси по-тъжно. За съжаление тях Дядо Коледа ги е забравил. Тези животни видимо униват по коледните дни. Принципно на Коледа на трапезата се слага баница с късмети, които почти никога не се сбъдват. Хората секат много иглолистни гори, но по Коледа – повече. Украсяват домовете си с тях, а на върха слагат някоя друга звезда – я Лейди Гарга, я Сириус. Купуват многоцветни топки и ги кичат на елхата, гирлянди и светещи крушки, а после ги захвърлят през балконите, като органични се предполага че ще се разложат и ще дадат компост на почвата, тоест асфалта…
Хората се разпускат по Коледа – отварят портфейли, пазарят от ЦУМ и от „БИЛЛА“, хладилниците се запълват с хранителни продукти, а под елхата се поставят подаръци, опаковани грижливо в лъскави станиоли и опаковки. На лигавите си жени мъжете подаряват къде червилце, къде парфюмче, къде тампони. А жените подаряват на мъжете си самобръсначки, найлонови чорапки и афтършейв.
Но Коледа не се изчерпва с това. Не! Тя е един богат празник. По коледно време всички стават любвеобвилни, любящи съпрузи, майковци и татки. Особено нехранимайковците… Някои депутати ходят по домове „Майка и дете“ да раздават фафли и царевични пръчици „Зрънчо“, а децата ги гледат с трепет и благост. Депутатите също гледат децата с благост и умиление, след което си тръгват, а гледачката удря по два шамара на децата за профилактика. По улиците всичко свети, всичко е украсено, дори кофите за боклук, където двама пияндурници също празнуват. Стара баба изгонена от синовете си проси, но някак празнично проси и благославя дори хората които не и дават нищо.
Забързан млад татко, накачулен с торби с подаръци подвиква такси, но се хлъзга върху неизринатия лед, пада и троши трета бедрена става.
Коледари пеят по вратите на селото. Сурвакат хората. Сняг се сипе на парцал, с други думи самосвал. Става вечер – месец изгрее, но не се вижда заради снежните облаци. Всички сядат на масата, започват новините. В очите на всички са изписани коледна радост, с изключение на тъжните очи на прасето, което гледа от тепсията… Умиление, коледна кротост и смирение са обзели гражданите, любвеобвилност, както казахме. Мъжът се оригва след първата глътка бира и прещраква на друга програма. Започва „Листопад“. Мъжете сменят на ракия, замезват… Коледа е! Най-светлия ден от годината!
Децата кротко заспиват, очаквайки перверзния белобрад педофил да се провре през комина. Никакъв дядка не влиза, може би и комин няма. Банкети и клозети….
А навън снегът се стелеше, и коледни песнички процепваха студения въздух. Малката кибритопродавачка тихо пукна….